stripAKADEMIE

View Original

Passie

We vergeten het soms… maar de beste lessen die we leerden op school waren de lessen waarbij we zélf betrokken waren. De lessen die raakten aan wie we waren, of juist wilden worden! Dáár lag onze passie…

Als we Strip gebruiken in het onderwijs (of het nu óver Strip gaat, of net over een ánder onderwerp), dan kunnen we inhaken op de passie van onze leerlingen/studenten. Niet alleen zijn veel kinderen passioneel met Strip bezig (of met diens kunstbroertjes animatie, film, tv, muziek of illustratie!), ze hebben naast een mogelijke passie voor Kunstvormen, ook vaak een andere passie. Dat kan een sport zijn, of een hobby,… misschien zelfs een tijdperk of een Fantasiewereld!

Los van Strip, is het belangrijk deze passies in kaart te brengen, en aan hen terug te geven. Herinner je je die ene leerkracht die “cool” genoeg was, om mee te praten over de laatste CD van AC/DC? Of die andere leerkracht, die een even grote fan bleek van Ferrari of Porsche?

Dat wil niet zeggen dat je nu álle hobby’s van je leerlingen moet gaan beoefenen… maar je voorbeelden erop afstemmen kan een gigantisch verschil maken… Ook en vooral in Strip-onderwijs. Ga eens grasduinen in je plaatselijke Strip-Bib, en zoek naar strips die aanleunen bij de passies van je leerlingen. De kans is groot dat je ontdekkingen doet.

Zo is er zowel Polina van Bastien Vivés, voor oudere kinderen en volwassenen, als de gag-stripreeks Dance Academy van Crip & Béka. Beiden gaan over Dans! Beiden raken ook thema’s aan als "zelfbeeld” en “opoffering”, en beiden kunnen in een les Frans, Engels, of Duits gebruikt worden, want je vindt ze makkelijk in al deze talen!

Maar blijf vooral wég van platgetreden paadjes! Er is een gigantisch aanbod aan Strip over beroepsgroepen of hobby’s, maar het is altijd leuk als je je leerlingen kan verrassen met een pareltje.

Heb je zélf ideeën? Geef ze mee in de comments!