stripAKADEMIE

View Original

Boekentip: Strip begrijpen…

Er zijn zo van die boeken, waar je steeds naar teruggrijpt. Ook al heb je ‘t al meerdere keren gelezen, tóch vind je steeds nieuwe inzichten om de wereld mee te bekijken. Dit is er zo eentje. En het laat je op een heel nieuwe wijze naar Strip kijken: “Understanding Comics” van Scott McCloud.

Er gelukkig ook een nederlandstalige versie (die ik nog niet kon inkijken, dus feel free om eventueel opmerkingen over deze vertaling in de commentaren door te geven), maar dit gaat dus over de engelstalige versie, van “Understanding Comics”

Cover

Dit is een “Strip over Strip”, maar gericht naar zowel de kenner als de leek. Dit is géén “How-To” boek. Als je wil leren Strip tekenen, is zijn boek “Making Comics” een betere keus (hoewel “Making…” een gigantische info-dump is, en voor veel mensen wat té overweldigend). Wat dit wél is, en waarom dit voor elke leerkracht noodzakelijk leesvoer is (ook als je geen lessen Striptekenen wil of mág geven), is een lang essay over wat Strip is, wat er bijzonder en mooi aan is, en hoe Strip werkt.

Daardoor verandert het op een subtiele wijze hoe je een strip bekijkt, leest, beoordeelt, en eventueel apprecieert.

Binnenpagina’s

Wil je leren welke strips op de leeslijst horen? McCloud heeft daar iets over te zeggen. Is een slechtgetekende strip som wél een goede strip? McCloud heeft daar iets over te zeggen. Is een goed getekende strip soms een slechte strip? McCloud… Toch komt het nooit betweterig over! En dat heeft McCloud vooral aan zichzelf te danken! Hij is nooit een bestseller-auteur geweest van het kaliber van Eisner of Spiegelman, waardoor hij evengoed een auteur, een kenner, als een nederige fan is, en dat voel je in het boek.

Het is ook en vooral goed geschreven, en leest als een trein, dus ideaal om te delen met een collega, die in die strips niet thuis is, en zich wat onzeker voelt!

Wat een bijkomend voordeel is: McCloud is relatief jong (veel jonger dan Will Eisner, bv.) en geeft met plezier een podium aan jonge(re) auteurs! Waar Will Eisner (die ándere Strip-over-Strip gigant!) alleen zijn eigen tekeningen en verhalen gebruikt als voorbeeld, toont McCloud hoe anderen werken, en indien mogelijk illustreert hij begrippen aan de hand van (reproducties/natekeningen van) andere strips. Waar je na het lezen van Eisner vooral meer Eisner kent, leert McCloud je andere auteurs kennen!

Binnenpagina’s

Aangezien zijn werk grotendeels zwartwit is, kan je ook makkelijk een schema of vakje fotokopiëren en citeren in je eigen les. Maar verwacht geen vooraf bepaalde lessenpakketten. Dat was McCloud’s doel nooit!

Absolute aanrader!